FAQ

Bybi FAQs


Q. Er honningen forurenet?

A. Honning fra byen er et rent, lækkert og 100% naturligt produkt. Det er der flere grunde til. For det første er bier meget lugtsensitive, så de undgår forurenede blomster. Hvis en bi alligevel skulle være så uheldig at få noget uren nektar eller pollen på sig, bliver den afvist af ‘vagt’ bierne ved indgangen til bistadet. Derudover opsamles de fleste tungmetaller sig i blomsternes stængler og det, der går videre til nektaren og bierne, bliver i biernes krop og bliver på den made ikke givet videre til honningen. Vores honning bliver hvert år testet af fødevarestyrelsen med fine resultater.

Q. Hvad er forskellen på flydende og rørt honning?

A. Al honning er flydende og gennemsigtigt når det er nyslynget. Med tiden krystalliserer sukkeret og honningen ændrer konsistens. Hvor lang tid det tager kommer an på sukkerarterne i honningen og temperaturen det opbevares ved. Honningen smager stadig fint og det er kun konsistensen der ændrer sig. De fleste biavlere rører deres honning for at kontrollere krystalliseringsprocessen. Resultatet af det er en lækker, smørbar konsistens, der ikke løber fra dig på din franskbrødsmad. Hvis du gerne vil have din krystalliserede honning flydende igen, kan du stille den i vandbad eller i ovnen ved max 50 grader. På den måde bevares de aktive smagsstoffer og enzymer.

Q. Hvor produceres Bybis honning?

A. Vi har omkring 20 bigårde fordelt over hele byen. De fleste står på tagene eller i nærheden af de virksomheder vi samarbejder med. Bierne samler nektar i villahaver, parker, grønne pletter og altankasser. Man kan faktisk smage forskel på de forskellige bydele og om det er høstet forår, sommer eller efterår.

Q. Hvornår startede Bybi?

A. Københavns Bybi Forening startedede i 2010 og vi producerede vores første honning i 2011. Ideen har helt fra begyndelsen været at etablere en bæredygtig byhonning industri, der skaber nye muligheder for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet og bringer Københavnerne i nærkontakt med byens natur.

Q. Hvordan er Bybi finansieret?

A. Bybi er en social økonomisk virksomhed og forening. Vores finansiering kommer fra samarbejder med virksomheder (ca 25%), salg af honning og andre produkter (ca 60%) og fra projekter vi har i samarbejder med skoler, sociale boligområder og andre sociale projekter (ca 15%). Vi modtager ingen offentlig støtte til drift og al vores overskud geninvesteres i vores sociale og miljømæssige arbejde.

Q. Hvem er Bybi?

A. Bybi er en skøn blanding af ansatte, assistenter, en bestyrelse og frivillige. Mød holdet her.

Q. Er Bybi honning økologisk?

A. Vi bruger ingen tilsætningsstoffer, antibiotika, pesticider eller andre farlige kemikalier i vores biavl og honningproduktion og der er meget få pesticider i byen. Grunden til at vores honning ikke er økologisk er, at reglerne for økologisk honningproduktion er meget striksere i Danmark end nogen andre lande. Der må ikke sprøjtes indenfor en radius af 3 km fra bierne og bierne skal være adskillige kilometer fra veje og byggepladser. Det betyder at der kun er en minimal produktion af økologisk honnning i Danmark selvom de fleste danske biavlere arbejder efter økologiske principper.

Q. Hvor kan jeg købe Bybis produkter?

A. Se vores forhandlerliste. Du er også velkommen i vores lille butik, Sundholmsvej 34.

Q. Kan man besøge bybierne?

A. Ja. Vi laver både private og offentlige arrangementer. Se vores offentlige eventprogram og mulighederne for private arrangementer. Vores by-bigård ved Obersavatoriet i Botanisk Have er offentlig tilgængelig, hvis du bare har lyst til at sige hej til bierne og se hvordan de bor.

Q. Er bier ikke farlige?

A. Bier er fredelige dyr, der kun er interesserede i blomster og de stikker kun, når de føler sig truede. Desværre bliver de ofte forvekslet med hvepse, der er aggressive og bliver tiltrukket af vores mad. Bier er runde og behårede og hvepse er slanke – hvepsetaljen – , glatte og cylinderformede.

Q. Er der nogen fordele ved at producere honning i byen?

A. På grund af den store variation af blomster i byen, er der en noget længere blomstringssæson i byen end på landet, så faktisk producerer bybier mere honning end bier, der bor på landet.