I Bybi’s Projekt Honninghave hjælper vi organisationer og foreninger med at etablere en bigård, oplære nye biavlere og bidrage til en socialøkonomisk honningproduktion i København.
· Professional undervisning og vejledning i biavl og honningproduktion, for op til 20 kursister.
· Produktion af (op til 500 kg) honning til egen forbrug, gaver og lokalt salg.
· Tilknytning til et større fællesskab af biavlere og socialøkonomiske honningproducenter i København.
· Mulighed for at blive leverandør til Bybi og dermed en sikkerhed for afsætning af honning, samt at se de færdige produkter på hylderne i supermarkedet landet over.
· Mulighed for slyngning og tapning af honning, samt etikettering af glas hos Bybi.
· Favorable priser på udstyr og bier.
Projektet har en særdeles positiv effekt for deltager, partnerorganisationer og det lokale miljø. Bigården bliver et lokalt omdrejningspunkt, der giver kursisterne nye kompetencer, selvtillid og et stærkere netværk. Partnerorganisation få et indblik i socialøkonomisk produktion, samt et færdigt produkt der økonomisk kan bidrage til finansering projektet. Bierne sætter gang i de lokale blomsterbede og skaber incitament til at byboere i området mødes på kryds og tværs af alder, social baggrund og etnicitet.
Projektet har kørt med stor succes siden 2011 og har samarbejdet med bl.a. KAB, 3B, Dansk Røde Kors, Kofoeds Skole, Hans Knudsens Institut og Aktivitetscenter Sundholm.
Boligsocialkoordinator
Kærene/Bybjerget
· Kursus i biavl og honningproduktion.
· Medlemskab i Københavns Bybi Forening.
· Registrering af bigård hos fødevarestyrelsen.
· Teori i biavl – 3 x 3 timer som afholdes februar-marts.
· Flytning og opsætning af bier (kun 1. år).
· 23 ugers praksisundervisning i honninghaven april-september (2 timer per gang) inkl. 3 årlige slyngedage.
· Vinter rådgivning og pasning af bier fra oktober – marts.
· Afslutning og evaluering.
· Bier og materialer år et.
· Bistader, værktøj, biavlerdragter, honningslynge m.v. Alt udstyr der skal bruges til 10 bifamilier og 20 deltagere.
· Op til 10 bifamilier, som er klargjort til at producere honning allerede fra første sæson.
· Mulighed for slyngning, tapning og salg af honning.
Med op til 10 bifamilier, kan det være svært for nogle grupper at høste, slynge og afsætte alt honningen selv, da det kræver ekstra arbejde i særlige perioder og forhold der lever op til fødevarestyrelsens retningslinjer. Derfor tilbyder Bybi slyngning, tapning, etikettering og afsætning af honning, så alle fødevaremæssige regler er overholdt.
· Projektet kræver en kontaktperson i lokalområdet, som står for rekruttering, organisering af kursusdeltagerne samt den intern økonomi.
· Opførsel af bigård på et let indhegnet området. Bybi rådgiver i forhold til den optimale placering, for både bier og mennesker.
· Plads til opbevaring af udstyr og materialer i nærheden af bigård, f.eks skur eller garage.
· Finansiering til årlig drift af bigård bl.a. kontrolleret voksafsmeltning, varroa behandling og nye dronninger (ca. 4,000 kr. pr. år).